Ana içeriğe atla

Odaklanma sorunu nasıl çözülür?

 


Odaklanma "sorunu" diyorum çünkü odaklanamamak gerçekten tam anlamıyla bir sorundur. Çünkü insan odaklanamadığı takdirde yaptığı işi yanlış yapar, hatta "yapamıyorum" duygusu ile hayal kırıklığına kadar giden bir sorundur.

Odaklanmak insanın elinde olan bir şey midir?

Genel olarak evet, odaklanmak veya odaklanamamak insanın elinde olan bir şeydir. Genel olarak dedim çünkü bazı durumlarda insanın elinde olmayan bir sorundur; mesela DEHB(dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu) sahibi olan kişilerde bu sorun insanın elinde değildir. Çünkü DEHB psikiyatrik bir hastalıktır, ama bu bu hastalığın çözümü de bir bakıma insanın elindedir. Genelde DEHB terapiler veya ilaçlar ile tedavi edilebilir. Başta da dediğim gibi böyle durumlar haricinde odaklanmak insanın elinde olan bir sorundur.

Peki bu sorunun çözümleri nelerdir?

Net bir çözümü yoktur, ama tam olarak uygulanıldığı takdirde bu sorunu çözebilecek bazı yollar vardır. Ancak dediğim gibi bu sorunun çözümü insanın elindedir. Eğer insan çözüm için belirli şeyleri istikrarlı ve istekli yapmazsa bu çözüm için uğraşmak değil de, boşa harcanan bir zaman dilimi olur. Bu yüzden birazdan değineceğim yolları istikrarlı ve istekli bir şekilde yapmak çözüme giden net bir yol olur.

Odaklanmanın Yolları

1.Uyku

2.Beslenme

3.Sosyal Medya

4.Planlı Ve Düzenli Olma

5,Amaç Ve İstek

***

UYKU

Uykunun önemini az çok bilirsiniz. Önemini size şöyle anlatabilirim: Geçmişe gidip hatırlayın, o öğleye doğru veya uykusuz kalktığınız zamanlarda nasıl hissettiğinizi; muhtemelen kötü, halsiz, uykusuz ve isteksiz uyanmışsınızdır. O yüzden uykunuzu iyi bir şekilde almanız gerek. Bilimsel olarak yaşlara göre uyku saatleri şu şekildedir:

Pedagog Adem Güneş
Pedagog Adem Güneş

Tablodan da anlaşılacağı gibi, belirli bir saatten az veya fazla uyumak insan vücudu ve özellikle de bizim konumuz olan odaklanma için fazlasıyla zararlıdır. Hatta uzun süre, az veya fazla uyku almanın bazı hastalıklara yol açma şansı bile vardır. Ve Özellikle ergenlik olarak adlandırılan büyüme çağında uykunuzu iyi almak büyüme ve gelişme için önemlidir. Kısacası uykunuzu iyi almak odaklanma ve verimli günler açısından en gerekli unsurlardan biridir.

BESLENME

Beslenme de yine uyku gibi olmadığı takdirde odaklanma sorunu bir yana sağlık sorunlarına da net bir şekilde yol açtığı ortadadır.

Beslenmede dikkat edilmesi gereken ana unsur makro besinler dediğimiz "proteinler, yağlar, karbonhidratlar, lifler, makromineraller ve su" gibi şeylerden oluşur. Bunların arasında su haricinde ki üç temel besin ise protein, yağ ve karbonhidrattır. Ve bu üç temel besin düzenli ve yeterli miktarda alınmalıdır. Aşağıda ki tabloda ne tür yiyecekler ile bu makro besinleri yeterli miktarda alabileceğiniz yer alıyor.

Açıklamayı Düzenle

Ancak bu tabloda dikkat etmeniz gereken bazı yerler var. Mesela karbonhidrat bölümü, karbonhidratları alırken şeker gibi kalitesiz karbonhidrat kaynağı yerine pirinç, yulaf vb. gibi kaliteli karbonhidrat kaynaklarından almanız daha iyi olacaktır. Yağları ve karbonhidratları abartmayacak şekilde ihtiyacınız olduğu miktarda almanız gerekmektedir. Eğer sporcu değilseniz fazla miktar yağ ve karbonhidrat aldığınız takdirde yağlanma yani kilo sorunları yaşayabilirsiniz. Ve bu makro besinlerin tekabül ettikleri kalori değerleri vardır.

Örneğin, ortalama olarak:

1g Protein: 4 kalori 

1g Karbonhidrat: 4 kalori

1g Yağ: 9 kalori

Bu yüzden kalori hesabı yapmanız daha mantıklı ve düzenli olacaktır.

Peki ne kadar kaloriye ihtiyacım var bunu nereden öğrenebilirim?

Ne kadar kalori ihtiyacınız olduğunu aşağı yukarı net bir şekilde bulan siteler vardır. Mesela;

https://fityemek.com/kalori-ihtiyacini-hesapla/

SOSYAL MEDYA

Sosyal medya aslında fazla kullanılmadığı takdirde herhangi bir odaklanma sorununa yol açmaz. Ancak şuan ki istatistiklere ve çevrenize baktığınızda da anlayacağınız gibi bizler gereğinden fazla sosyal medyada vakit geçiriyoruz veyahut diğer bir deyişle vakit öldürüyoruz. Dünyadaki insanların ortalama sosyal medya istatistiklerini aşağıdaki tabloda görebilirsiniz.

Açıklamayı Düzenle

Tabloda da gördüğünüz gibi bir insanın günde ortalama sosyal medyada geçirdiği süre yaklaşık 2.30 saati buluyor. Ve bunun sadece "sosyal medya" olduğunun altını çizelim. Ve 2.30 saat olmasının nedenini yaşlı kişilerin az, genç kişilerin fazla olmasına bağlayabiliriz. Bu istatistiklere daha çok odaklanma sorunu yasayan gençler bazılarında yapılan bir araştırma diyor ki:

" Türkiye'de sosyal medya da geçen süreleri gençlerin %42'sinde günde 0-3 saat, %35'inde 4-7 saat, %15'inde 8-12 saat ve %8'inde ise 12 saatten fazla. Gençlerin %58'lik bir kısmı, yani yarısından fazla bir kısmı sosyal medyada günde 3 saatten fazla bir zaman geçiriyor."

Odaklanma özelinde konuşacak olursak bu sürelerde kullanılan sosyal medya, artık bir bağlılık yüksek süreler geçirenler için ise bağımlılık yapmıştır. Bu bağlılık veyahut bağımlılık, odaklanmanız için büyük bir sorundur. Sosyal medyanın gereksiz olması konusunu burada anlatmayacağım. Ancak kısa bir şekilde değinecek olursam. Sosyal medyada herkes görünmek istediği kişi gibi görünmeye çalışır, sosyal medyada olanlar gerçek dünyada olanlar değildir, sosyal medya boşa harcanan bir zamandır. Benim önerim illa ki ondan kurtulmanız yönünde değil. Benim önerim sosyal medyaya güvenilmeyeceğine ve de belirli sürelerden fazla kullanılmaması yönünde. 

Ayrıca unutmayın "insanlar sosyal medyada oluğu gibi değil, gözükmek istediği gibi gözükürler."

Planlı Ve Düzenli Olma

Planlı ve düzenli bir çalışma düzeninin odaklanma açısından önemi oldukça yüksektir. İnsanların işlerini organize ederek planlı ve düzenli bir şekilde yapmaları, odaklanmalarını artırır ve işlerin tamamlanmasını daha verimli hale getirir.

Planlı ve düzenli çalışma düzeni, insanların hangi işleri ne zaman yapacağını önceden belirlemesine ve işlerin öncelik sırasına göre yerine getirilmesine yardımcı olur. Bu da insanların işlerini daha etkili bir şekilde yönetmesini ve işlerini tamamlama sürelerini kısaltmasını sağlar.

Ayrıca, düzenli bir çalışma düzeni, insanların işlerini daha iyi organize etmelerine yardımcı olur. İşlerin ne zaman yapılacağının önceden belirlenmesi, insanların beyninde bir rutin oluşturarak işlerini daha hızlı ve etkili bir şekilde yapmalarına yardımcı olur. Bu da, odaklanma becerilerini artırır ve işlerin tamamlanmasını daha kolay hale getirir.

Planlı ve düzenli bir çalışma düzeni ayrıca, insanların motivasyonunu artırarak daha verimli çalışmalarına yardımcı olur. İşlerin tamamlanması için belirli bir plana sahip olmak, insanların hedeflerine ulaşma konusunda daha istekli olmalarını sağlar. Bu da, odaklanma becerilerini artırarak işlerin daha hızlı ve etkili bir şekilde tamamlanmasına yardımcı olur.

AMAÇ VE İSTEK

İnsanların belirli bir amaçları ve hedefleri olması, istekli olmaları ve bunları gerçekleştirmek için çaba sarf etmeleri, odaklanma becerilerini artırır ve işlerin daha verimli bir şekilde tamamlanmasına yardımcı olur.

Amaçlar ve hedefler, insanların odaklanma becerilerini artırır çünkü belirli bir hedefe yönelik çalışmak, insanların dikkatini o hedefe yoğunlaştırmasına yardımcı olur. Örneğin, bir kişinin belirli bir işi tamamlama hedefi varsa, bu hedefe ulaşmak için odaklanması ve işini tamamlaması gerektiğini bilir. Bu da, işin tamamlanması için gerekli olan dikkati toplamasına ve gereksiz etkenlerden kaçınmasına yardımcı olur.

İstekli olmak da odaklanma açısından oldukça önemli unsurlardandır. İnsanların yapacakları işlere karşı istekli olmaları, işlerini daha iyi yapmalarına yardımcı olur. İstekli olmak, insanların işlerini daha fazla odaklanarak yapmalarına ve işleri daha etkili bir şekilde tamamlamalarına yardımcı olur.

Amaç ve istek, insanların motivasyonunu da artırarak odaklanma becerilerini artırır. İnsanlar, belirli bir amaç veya hedef doğrultusunda çalışırken, işlerine karşı daha istekli ve motive olurlar. Bu da, insanların odaklanmalarını artırarak işlerini daha hızlı ve verimli bir şekilde tamamlamalarına yardımcı olur.

***

Sonraki Yazılarımda görüşmek üzere, umarım beğenirsiniz, peace out:)

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Agnostisizm Nedir? Ne Değildir?

Agnostisizm Nedir? Ne Değildir? Genel Bakış A gnostisizm terimi köken (etimolojik) olarak Yunancada “bilinmeyen, bilememe” anlamlarına gelen “agnostos” kelimesinden türemiştir. İlk olarak 1869 yılında İngiliz Metafizik Derneği’nde Thomas Huxley tarafından yaptığı bir konuşmada Hristiyanlar tarafından “gnostisizm” olarak adlandırılan “Evrenin ve Tanrı’nın hakkında kesin bilgi sahibi olma” iddiasına karşıt olarak bu kelimeyi bulduğunu söylemiştir. Ancak Agnostisizm terimi ilk defa 1869 yılında kullanılsa da resmen yazılı olarak bir yapıtta yer alması 1878'de olmuştur. Huxley ateist ve teistleri aynı derecede görmekte ve Agnostisizm kavramını bütün mezhep ve inançlara karşıt olarak ileri sürmektedir. Kısaca Agnostisizm, genel anlamıyla Tanrı’nın var olma ya da var olmama inancını ispatlamak için gereken insanların yeterli kapasite ve akli melekelere sahip olmadığını, yani Tanrı’nın var olup olmadığının bilinemeyeceğini savunan bir felsefi temelli görüştür. Bir agnostiğe göre “Tanrı yo

İbrahimi Dinlerdeki; Dinin Tekilliği, Kitapların Kutsallığı, Peygamberlerin Gerçekliği Sorunları

  İbrahimi Dinlerdeki; Dinin Tekilliği, Kitapların Kutsallığı, Peygamberlerin Gerçekliği Sorunları Hoşgeldiniz. Öncelikle şunu belirtmek isterim ki; bu yazıda bulunan fikirler, görüşler ve düşünceler kendi bakış açımdan yazılmıştır. Bunlar benim araştırıp gördüğüm şeyler ile ortaya çıkmış kendi düşüncelerimdir. Din Kavramının Tekilliği Bu bölümde Hz. İbrahim’i “ata” olarak kabul eden Hristiyanlık, Yahudilik ve Müslümanlık dinleriyle oluşturulmuş “İbrahimi dinler” olarak tasnif olan dinlerin tekilliğine değineceğim. İslam’a göre bu dinler ve bu dinlerin kitapları en başında Allah’ın yaptığı kitaplar olarak dünya’ya gelmiştir. Ancak İncil, Tevrat ve Zebur sonradan değişmiştir. Kuran- Kerim, İncil, Tevrat ve Zebur’un tebliğ ettiği dinler veyahut din kavramları bu dinlerden öncede vardı, ölüm sonrasında iyilerin bir yere kötülerin bir yere gitmesi olayı veya peygamber denilen görevleri olan insanların olması gibi olaylar ve daha birçok şey bu dinlerden önceki dinlerde de benzer şekilde yer